Pellety to sprasowane pod wysokim ciśnieniem suche zrębki i trociny drzew iglastych, liściastych lub ich mieszanek. Mają postać małych brykietów drzewnych o kształcie walca (pałeczki) o średnicy od 6 do 25 mm i długości kilku centymetrów.
Charakteryzują się stosunkowo wysoką wartością opałową, niewielką zawartością wilgoci (ok. 10%) oraz popiołu (poniżej 1%) i substancji szkodliwych dla środowiska. Cechy te powodują, że jest to paliwo przyjazne środowisku naturalnemu, a jednocześnie łatwe w transporcie, magazynowaniu i dystrybucji.
Na jakość i wartość opałową pelletów duży wpływ ma wilgotność drewna. W zależności od niej ich wartość opałowa wynosi od 17 do 25 MJ/kg.
Trociny /materiał wejściowy/ są odpadami poprodukcyjnymi, które pochodzą z zakładów stolarskich, tartaków itp. Żywice i inne lepiszcze, które są naturalnymi składnikami drewna umożliwiają w określonych warunkach wyprodukowanie pelletów bez dodatkowych substancji klejących. Pellety produkuje się również z odpowiednio przygotowanych zrębków lub małych szczapek drewna. W niektórych regionach świata pellety produkuje się z łupin orzechów i innych drewnopochodnych materiałów.
Źródło:
- materiały informacyjne firmy HDG Bavaria "Kotły opalane drewnem"
- Murator Numer Specjalny Extra 3/2006 "Ogrzewanie"; Wydanie II
- brykietowanie.com
- granulatory.pl