Agroenergetyka.pl

Energetyka, OZE w sieci: Agroenergetyka na FB
OZE grupa na FB / GL / Blog energetyczno - paliwowy
 
 
strona główna  Zarejestruj się  Ogłoszenia  Forum  Kontakt z Redakcją 


Artykuły
HUMOR
 

...niby z humorem... o krowach

Data: 2007-04-29
Czy ktoś z Szanownych czytelników jest świadom, że taka przykładowa, w pełni naturalna krowa (dokładnie ta, którą widzieliśmy ostatnio na pastwisku), może być w pewnym sensie nieekologiczna?

Z odchodów krowich wydobywa się metan, gaz który jest odpowiedzialny za powstanie dziury ozonowej, czyli jest to gaz cieplarniany, do tego bardziej aktywny, niż gaz o którym się mówi, pisze w mediach i jest obarczany za całe zło, dwutlenek węgla.
Wyziewy krowie są ważnym elementem cyklu ekologicznego. W przewodzie pokarmowym krowy oraz w zbiornikach gnojowicy zachodzi fermentacja anaerobowa1) w wyniku której powstaje metan. Metan jest wytwarzany w znacznych ilościach – jedna krowa produkuje około 280 litrów tego gazu dziennie i trudno jest ten gaz zgromadzić. Wszystkie krowy i inne zwierzęta domowe produkują około 80 mln ton metanu każdego roku co stanowi około 22% całej antropogenicznej emisji metanu na świecie.
Bydło zaopatrzone jest w specjalny żołądek, wielokomorowy, złożony ze żwacza, czepca, ksiąg i trawieńca. W żwaczu specjalne bakterie (np. Methanobacterium formicum, Methanomicrobium mobile) rozkładają celulozę (wielocukier) znajdującą się w zjadanej przez krowy trawie, produkując jednocześnie metan. Gaz ten powstaje wszędzie, gdzie metanogenne bakterie bytują, a wiec też na torfowiskach i wysypiskach śmieci.
Metan podobnie jak dwutlenek węgla silnie absorbuje promieniowanie podczerwone, zwiększając efekt cieplarniany.



Metan może być pozyskiwany z odchodów (pochodzenia zwierzęcego, również mogą być to ludzkie fekalia), w specjalnie do tego zbudowanych komorach, a następnie wykorzystany jako paliwo służące do napędzania samochodów lub ogrzewania domu. Prawdą jest, że w czasie jego spalania powstaje, znienawidzony dwutlenek węgla. Skupiając się na jednym problemie, a mianowicie emisji CO2 do atmosfery, nie zauważamy innego, istotniejszego.

Bardziej szkodliwym gazem dla środowiska jest metan, wiec może warto go spalić i uzyskać ten nieszczęsny dwutlenek węgla, z którym w inny sposób będziemy mogli walczyć.



Słowniczek
1) Fermentacja anaerobowa (beztlenowa), fermentacja metanowa to proces biologiczny rozkładu substancji organicznych przeprowadzany przez drobnoustroje w warunkach beztlenowych przez bakterie anaerobowe (beztlenowe) np. bakterie metanowe. W wyniku procesu fermentacji powstaje biogaz otrzymywany z odpadów organicznych.


Źródło:
encyklopedia Wikipedia
www.ekologiczni.pl
 
strona główna | polityka prywatności | nota prawna | partnerzy | kontakt | mapa serwisu | REKLAMA
Projekty HVAC | turbiny wiatrowe | Forum OZE
Copyright © Agroenergetyka.pl | design: Projekty internetowe