Żyto posiada niskie wymagania co do jakości gleby i klimatu i z tego powody można je uprawiać na zimniejszych względnie mniej żyznych obszarach.
Zbiór ziaren żyta wynosi w przybliżeniu od 5 do 6 t na hektar, stosunek ziarna do słomy wynosi około 1:1,6. Daje to łączny zbiór w ilości od 13 do 15 t suchej masy na hektar. Z faktu, iż żyto można zbierać tylko jeden raz w roku, a więc tylko sezonowo, zakiszenie jest szczególnie uzasadnione, ponieważ umożliwia przez cały rok utrzymanie podłoża o takich samych właściwościach. Tabela 1 przedstawia najważniejsze dane dotyczące kiszonki żyta.
Tabela 1: Właściwości kiszonki żyta (całe rośliny)
podłoże
sm
smo
N
NH4
P
uzysk biogazu
zawartość CH4
[%]
[% sm]
[% sm]
[m 3 /t śm]
[m 3 /t smo]
[% obj.]
żyto
30-35
92-98
4,0
0,57
0,71
170-220
550-680
około 55
Dane dotyczące stężeń metali ciężkich są obecnie niedostępne, jednak z reguły nie przekraczają dopuszczalnych granic dotyczących artykułów spożywczych.
Całoroczne magazynowanie jest możliwe, jak już wspomniano, poprzez zakiszenie materiału, bez szczególnych wymagań odnośnie higieny lub substancji zakłócających.