podłoże
ss
oss
N
NH4
P
uzysk biogazu
zawartość CH4
[%]
[% ss]
[m 3 /t śm]
[m 3 /t oss]
[% obj.]
nawozy naturalne
gnojowica bydła
8-11
75-82
2,6-6,7
1-4
0,5-3,3
20-30
200-500
60
gnojowica ś wiń
ok. 7
75-86
6-18
3-17
2-10
20-35
300-700
60-70
obornik bydła
ok. 25
68-76
1,1-3,4
0,22-2
1-1,5
40-50
210-300
obornik ś wiń
20-25
75-80
2,6-5,2
0,9-1,8
2,3-2,8
55-65
270-450
obornik kurzy
ok. 32
63-80
5,4
0,39
b.d.
70-90
250-450
surowce odnawialne
kiszonka kukurydzy
85-95
1,1-2
0,15-0,3
0,2-0,3
170-200
450-700
50-55
żyto
30-35
92-98
4,0
0,57
0,71
170-220
550-680
ok. 55
burak cukrowy
23
90-95
2,6
0,2
0,4
170-180
800-860
53-54
burak o zw. masie
12
75-85
1,9
0,3-0,4
0,3
75-100
620-850
burak o zw. zawartości
nać buraka
16
0,2-0,4
0,7-0,9
ok. 70
550-600
54-55
kiszonka trawy
25-50
70-95
3,5-6,9
6,9-19,8
0,4-0,8
550-620
podłoża pochodzące z przemysłu rolniczego związane z dalszą obróbką
wysłodziny browarniane
70-80
4-5
1,5
105-130
580-750
59-60
wywar zbożowy
6 - 8
83-88
6-10
3,6-6
30-50
430-700
58-65
wywar ziemniaczany
6 - 7
5-13
0,9
36-42
400-700
wywar owocowy
2 - 3
ok. 95
0,73
10-20
300-650
wycierka (świeża)
ok. 13
ok.90
0,5-1
0,04
0,1-0,2
80-90
650-750
52-65
sok
3,7
70-75
0,8-1
2,5-3
50-56
15002000
50-60
woda procesowa
1,6
65-90
7-8
0,6-0,8
2-2,5
30004500
wysłodki prasowane
22 - 26
60-75
250-350
melasa
80 - 90
85-90
290-340
360-490
wytłoki jabłkowe
25-45
1,1
145-150
660-680
65-70
wytłoki owocowe
1-1,2
0,5-0,6
250-280
590-660
wytłoki winorośli
1,5-3
0,8-1,7
250-270
640-690
surowce organiczne z obiektów komunalnych / odpadki rzeźnicze
biotony
40-75
50-70
0,5-2,7
0,050,2
0,2-0,8
80-120
150-600
resztki pożywienia i przet. prod. spoż.
9-37
80-98
0,6-5
0,011,1
0,3-1,5
50-480
45-61
odpady sklepowe
5-20
3-5
0,8
45-110
400-600
60-65
tłuszcz z odtłuszczaczy
2-70
75-93
0,1-3,6
0,021,5
0,1-0,6
11-450
ok. 700
60-72
tre ść żołądkowa (świnie)
12-15
2,5-2,7
1,05
20-60
treść żwaczy
11-19
1,3-2,2
0,40,7
1,1-1,6
200-400
58-62
flotat
5-24
80-95
3,2-8,9
0,010,06
0,9-3
35-280
9001200
zieleń i trawa
skoszona zieleń
ok. 12
83-92
2-3
1,5-2
150200