Plon udanego jęczmienia ozimego jest wyraźnie wyższy niż jarego. Ze względu na niską zimnotrwałość jęczmienia ozimego, jego uprawa w Europie do linii Odry jest mało zawodna. W miarę przesuwania się na wschód, wraz z ostrzejszymi warunkami klimatycznymi maleje jego powierzchnia uprawy. W Polsce jęczmień ozimy jest uprawiany w rejonach: południowo-zachodnim, południowym i na Żuławach. Rozszerzenie uprawy jęczmienia ozimego jest bardzo pożądane ze względu na jego przydatność do uprawy na glebach lżejszych, dużą wartość paszową ziarna, znaczne ułatwienia, jakie daje w rozkładzie prac polowych w okresie wegetacyjnym oraz możliwość uprawy po nim poplonów ścierniskowych. W sprzyjających warunkach klimatycznych, powinien on - na glebach lżejszych - zastąpić żyto, gdyż daje wyższy od niego plon ziarna, o lepszej wartości paszowej.