Agroenergetyka.pl

Energetyka, OZE w sieci: GoldenLine - Energetyka
Blog energetyczno - paliwowy
 
 
strona główna  Zarejestruj się  Ogłoszenia  Forum  Kontakt z Redakcją 


Artykuły
ROŚLINY I ZIARNO
 

Wstęp

Data: 2010-01-11
Pszenżyto jest nowym gatunkiem zboża, powstałym ze skrzyżowania żyta z pszenicą. W Polsce pszenżyto uprawia się na powierzchni zajmującej około 750 tysięcy ha, co stanowi 9,5% całkowitej powierzchni zasiewów zbóż. Średnie plony pszenżyta w ostatnich latach kształtowały się na poziomie 35 q z ha, ale w korzystnych warunkach możliwe jest uzyskiwanie plonów rzędu 63 q/ha. Potencjalne możliwości produkcyjne pszenżyta są większe niż gatunków wyjściowych - czyli pszenicy i żyta - gdyż kwiatostan wytwarza większą ilość kwiatków. Realizacja tych możliwości może nastąpić tylko w przypadku doboru właściwych warunków klimatyczno-glebowych oraz zaspokojenia wymagań agrotechnicznych tego zboża.

Ziarno pszenżyta jest doskonałą paszą dla drobiu i trzody chlewnej. Zawiera więcej białka niż ziarno żyta, jest bardziej strawne niż ziarno pszenicy oraz ma w składzie bardziej korzystne aminokwasy (duży udział lizyny). Mąka z pszenżyta może być używana do wypieku chleba.
 
strona główna | polityka prywatności | nota prawna | partnerzy | kontakt | mapa serwisu | REKLAMA
Projekty HVAC | turbiny wiatrowe | Forum OZE
Copyright © Agroenergetyka.pl | design: Projekty internetowe