Pszenżyto jest nowym gatunkiem zboża, powstałym ze skrzyżowania żyta z pszenicą. W Polsce pszenżyto uprawia się na powierzchni zajmującej około 750 tysięcy ha, co stanowi 9,5% całkowitej powierzchni zasiewów zbóż. Średnie plony pszenżyta w ostatnich latach kształtowały się na poziomie 35 q z ha, ale w korzystnych warunkach możliwe jest uzyskiwanie plonów rzędu 63 q/ha. Potencjalne możliwości produkcyjne pszenżyta są większe niż gatunków wyjściowych - czyli pszenicy i żyta - gdyż kwiatostan wytwarza większą ilość kwiatków. Realizacja tych możliwości może nastąpić tylko w przypadku doboru właściwych warunków klimatyczno-glebowych oraz zaspokojenia wymagań agrotechnicznych tego zboża.
Ziarno pszenżyta jest doskonałą paszą dla drobiu i trzody chlewnej. Zawiera więcej białka niż ziarno żyta, jest bardziej strawne niż ziarno pszenicy oraz ma w składzie bardziej korzystne aminokwasy (duży udział lizyny). Mąka z pszenżyta może być używana do wypieku chleba.